BELYSNING FÖR BADRUM OCH KÖK

Bra ljus i badrummet eller i köket är en utmaning. Om du vill känna en lyxig känsla i badrummet eller vid matbordet, bänkytorna och spisen i köket, bör du ta dig lite tid att planera. LED-spottar, ljusremsor eller hängande lampor kan användas för direkt eller indirekt belysning på många olika platser. Vilken passar bäst för din situation, kontakta oss som din expert inom VVS i Malmö.

PLANERA BADRUMSBELYSNINGEN

Bra belysning i badrummet beror helt på individuella önskemål och behov. Innan du börjar köpa lampor och ljusslingor och installera dem bör du svara på några frågor. Varhelst ljus behövs i badrummet. Hur är de normala processerna i badrummet och ska belysningen hjälpa till med att duscha, styla, sminka eller läsa och koppla av? Ska vissa områden arrangeras? Idéer och förslag för att designa och spela med direkt och indirekt ljus finns till exempel på internett men du kan också kontakta oss som experter inom VVS i Malmö. I vilket fall som helst bör olika typer av ljus och ljusstyrka användas i badrummet.

Det krävs definitivt starkt ljus i duschen, vilket väcker dig på morgonen när det inte redan är ljust. En lätt nyans av ljus rekommenderas också för sminkning. Om du vill koppla av kan du använda lite svagt ljus, till exempel som indirekt belysning, som också kan placeras runt spegeln eller bakom badrumsaggregatet.

Med indirekt belysning kan du också skapa en mycket speciell kvällsbadrumsatmosfär som också kommer att imponera på gästerna. Vid belysning i närheten av våta områden som badkar, dusch eller handfat är det dock viktigt att se till att de skyddas mot fukt, eftersom vatten och elektricitet inte går bra ihop.

KÖKSBELYSNING FÖR ATT ARBETA OCH MÅ BRA

När det gäller utformningen av köksbelysningen är köksutrustningen, utrymmet för arbetsytorna och borden är särskilt viktiga. Om du till exempel inte har väggskåp kan du till exempel belysa arbetsytan med hänglampor för att precisera ljuset till just den ytan.

Om det finns väggskåp, kan LED-spottar eller ljusremsor för indirekt belysning installeras under skåpen förutom huvudbelysningen. Taklampor är också lämpliga för matsalen.

Ljuset i matsalen ska dock inte vara för kallt, det vill säga det ska innehålla mindre blått. Det ska utstråla värme för komfort och godare mat. Den färgtemperaturen spelar vägen för alla indirekta lampor en särskild roll, eftersom en särskilt inbjudande atmosfär kan skapas där för att du ska kunna tillbringa mycket tid där tillsammans med dina nära och kära.

Den som använder köksbordet för att läsa eller arbeta på bör förlita sig på dimbart ljus för att anpassa ljustemperaturen till respektive användning. Starkt ljus är i allmänhet det bättre valet för läsning eller arbete. När du väljer lampor bör hygien också övervägas. Lamporna ska därför vara lättillgängliga, lätta att byta ut och lätta att rengöra.

Behöver du hjälp med VVS i Malmö? Kontakta oss så hjälper vi dig!