Tilltäppt avlopp? Rengöring och förebyggande

RENGÖR ETT IGENSATT AVLOPP MED ENKLA VERKTYG

Ner i avloppet – vare sig det är i köket eller i badrummet – når inte bara rent vatten. Om till exempel disken tvättas hamnar smuts som fäster vid dem i avloppet. I badrummet är det å andra sidan mest hår eller rester av tvålvatten som allvarligt försämrar dräneringen av vattnet. Detta syns tydligt eftersom vattnet dräneras mycket långsamt. Om du vill rengöra ett igensatt avlopp kan du till och med göra det på mycket enkla sätt.

RENGÖR AVLOPPET MED OFARLIGA KEMIKALIER

Om du måste rengöra ett igensatt avlopp kan du göra det på mycket enkla sätt som finns i alla hushåll. Detta fungerar dock bara om blockeringarna inte är alltför ihållande. Ett beprövat alternativ är att kombinera natron och vinäger. För att göra detta hälls cirka tre till fyra matskedar bakpulver ner i avloppet. Omedelbart efteråt tillsätt en kopp vinäger. En reaktion av dessa två ämnen börjar omedelbart, som hörs i form av ett kokande ljud. Så snart kokandet har upphört kan du skölja varmt vatten ur vattenkokaren. Många stormarknader och järnaffärer erbjuder specialprodukter för rengöring av igensatta avlopp. Dessa är dock kemiska ämnen som kan orsaka (hälsoskador) under vissa omständigheter. Var alltså försiktig med vilka produkter du väljer.

UNDVIK ATT TÄPPA TILL AVLOPPET

Eftersom det inte alltid är lätt att rengöra ett blockerat avlopp igen är det vettigt att inte låta det komma så långt i första hand. Om några punkter observeras kan en blockering i avloppet undvikas. Till exempel bör under inga omständigheter hett och därför tunnfettigt fett hamna i avloppet. Så snart fettet svalnar blir det ett fast ämne. Efter en kort tid kommer mer smuts att fästa vid den tills hela avloppsröret är stängt. Det finns speciella insatser för avloppet i dusch, badkar och handfat, som bland annat fångar hår och matrester. Denna och andra föroreningar hamnar inte ens i avloppet.

Vi hjälper dig med din VVS i Malmö, kontakta oss!