Tips mot frysta rör

Vintern är precis runt hörnet, så det betyder att vi har en hel del kalla dagar framför oss. Inte bara du själv som lider av kyla, det gäller också för några av dina rör. Om det fryser riktigt hårt kan vattnet i en del av ditt vattenförsörjningsnät frysa. Detta är en fara, för när vattnet fryser expanderar det. I värsta fall kommer ett rör att riva upp och ett läckage uppstår. Det är därför det är viktigt att skydda dina rör mot vintern. Nedan ger vi dig tre tips mot frysta rör.

Stäng kranen på utsidan

Har du en kran på utsidan? Se då till att den är stängd på vintern. Du gör detta genom att stänga av vattentillförseln till kranen. Detta är ofta placerat där röret från utsidan kran är anslutet till vattenförsörjningsnätet. Har du stängt av vattnet? Glöm inte att sätta på kranen. På detta sätt rinner vattnet som fortfarande finns i röret ut och kan inte längre frysa, så att risken för frysta rör är minimal.

Isolera rör

Idag är det mesta av rörledningarna införlivat i golvet eller väggen. Ändå kan det finnas rör i ditt hem som går innanför väggen. Är det en yttervägg? Då är chansen att rören fryser mycket större. För att förhindra detta är det bäst att isolera ditt rör. Du kan göra detta med en filt eller med ett isoleringsrör.

Stäng aldrig av radiatorerna helt

Vissa människor har sina radiatorer avstängda på natten. Detta är dock inte klokt på vintern. Varför inte? Eftersom det svalnar avsevärt i huset. Detta gör att dina rör kan frysa snabbare. Lämna därför din termostat i minst fjorton grader på vintern, även på natten. Kontrollera även om alla dina radiatorer är öppna. Om så inte är fallet kan rören i ditt hem fortfarande frysa.

Kontakta oss som din expert inom VVS i Malmö!